Opleiding tot piper

Wil je doedelzak leren spelen? De opleiding tot doedelzakspeler of 'piper' zoals we dat noemen, is een traject van verschillende fasen, die volledig binnen de band verzorgd wordt. Je hoeft dus ook geen muzikale kennis te hebben, alles wordt je geleerd.

Practice Chanter

De aanstormend piper begint op een zogenaamde 'practice chanter'. Dit is een soort oefenfluit, waarop exact dezelfde noten 9 noten gespeeld kunnen worden, als later op het chanter van de doedelzak (pipes). Op dit instrument blijf je de rest van je piper loopbaan spelen om je basistechnieken bij te kunnen houden en om nieuwe muziek (tunes) te leren.

Fasen in je opleiding

De eerste fase is dan ook het leren lezen en spelen van die noten op een toonladder.

In de volgende fase leer je om alle verschillende technieken en verfraaiingen te kunnen spelen. Ook zal in deze fase de benodigde muzikale theorie worden aangeleerd.

In de fase die hierna komt zal de leerling-piper overgaan tot het leren van de tunes die later daadwerkelijk moeten gespeeld gaan worden op de doedelzak.

De laatste fase is dan het leren spelen op de doedelzak zelf. Deze fase start op het moment dat je voldoende muziek uit je hoofd kunt spelen op de practice chanter, en is ook de moeilijkste fase van het hele traject. Ook ga je nu leren om samen te spelen met andere pipers en drummers. Hieronder zie je het samenspel in de band.

Jong geleerd is oud gedaan

In principe kun je op iedere leeftijd nog beginnen met de opleiding; hoe jonger hoe beter. Jonge vingers leren snel, en zijn beter in staat een hoger niveau te bereiken. De ondergrens ligt (in principe) zo rond de 12 jaar, omdat het spelen op de doedelzak behoorlijk wat spierkracht vergt en het beter is om daar pas aan te beginnen als het lichaam wat verder ontwikkeld is.

Voor dooorrrzetters! 

Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen zijn enorm belangrijk maar dan is het ook prima te leren. Vanaf het moment dat je start totdat je als volwaardig piper ‘de straat op’ kunt ben je gemiddeld zo’n 2 tot 4 jaar onderweg.